USDA cadang mesyuarat tertinggi KDM tentukan klasifikasi bangsa

 

OLEH MARRYAN RAZAN marryan@newsabahtimesd.com.my

KOTA KINABALU: Persatuan Dusun Sabah Bersatu (USDA) mencadangkan agar satu mesyuarat tertinggi peringkat negeri membabitkan wakil semua persatuan Kadazan Dusun Murut (KDM), ketua-ketua adat setiap daerah dan wakil kerajaan diadakan bagi menjalankan kajian dan seterusnya menentukan satu klasifikasi bangsa yang sesuai bagi mewakili masyarakat KDM.

Setiausaha Agung USDA, Bobbey Lewat berkata, bagi menjayakan cadangan itu satu jawatankuasa bertindak perlu dibentuk bagi menyelaras urusan mesyuarat pertama.

“USDA berpendapat sudah sampai masanya masyarakat KDM bersatu padu dan mewujudkan satu identiti yang dipersetujui semua.

“Ini sangat penting bagi menjamin kesinambungan generasi muda KDM pada masa akan datang,” katanya dalam satu kenyataan, di sini kelmarin.

Dalam hal ini USDA menghargai usaha murni Majlis Kebangsaan Momogun (MNC) untuk mewujudkan satu identiti bagi masyarakat itu.

Bagaimanapun, katanya, USDA berpendapat tindakan MNC membuat usul tanpa perbincangan rasmi dengan persatuan-persatuan KDM lain yang berkaitan dengan identiti adalah tidak wajar dan tidak menggambarkan persetujuan semua pihak.

“Status MNC yang baru ditubuhkan dan mengemukakan usul berkenaan secara terburu-buru.

“Sepatutnya kajian bersama setiap persatuan dan ketua-ketua adat setiap daerah diperlukan bagi menentukan sesuatu perkara penting apatahlagi yang melibatkan kesinambungan identiti KDMR,” katanya.

Bobbey turut menyatakan agar penggunaan perkataan Momogun perlu diperhalusi dan dikaji secara lebih mendalam sama ada ia sesuai atau sebaliknya sebagai istilah bangsa dalam mengisi sesuatu borang ataupun digunakan secara sah dalam perlembagaan.

Beliau berkata ini kerana ia membawa erti umum meliputi bangsa-bangsa lain yang telah lama menghuni bumi Sabah, termasuk Bangsa Bajau.

 
By : MARRYAN RAZAN
 
New Sabah Times