KPDNHEP kesan empat peniaga lakukan kesalahan

 

OLEH MARLINA MACPEE

LAHAD DATU: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Lahad Datu berjaya mengesan empat peniaga di sini yang didapati melakukan kesalahan melibatkan dibawah Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan (AKHAP) 2011.

Ketua Pejabat KPDNHEP daerah ini, Rino Hisham Abu Bakar berkata, kesalahan itu dikesan menerusi pemeriksaan premis dan SST yang telah diadakan di beberapa buah premis perniagaan di sekitar bandar Lahad Datu pada Isnin dan Rabu.

“Dalam pemeriksaan tersebut kita dapati empat peniaga telah melakukan kesalahan dibawah Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan (AKHAP) 2011. Kesemua mereka telah dikenakan kompaun serta-merta,” katanya sewaktu dihubungi di sini, kelmarin.

Dalam pada itu kata Rino, sepanjang pemeriksaan dijalankan didapati rata-rata premis yang diperiksa tidak menaikkan harga selepas 01 September 2018.

“Walaubagaimanapun kita hanya memberi peringatan dan nasihat secara lisan kepada peniaga premis-premis ini agar mereka tidak menaikkan harga sewenang-wenangnya ke atas barangan stok lama iaitu stok yang sampai sebelum 01 Sept 2018,” katanya.

Mengulas lanjut Rino berkata, pihaknya juga akan membuat pemantauan berterusan bagi memastikan tiada peniaga yang menaikkan harga barangan sesuka hati selain mematuhi arahan yang telah ditetapkan dibawah kementerian KPDNHEP

“Sebarang aduan dan maklumat mengenai ketidakpatuhan para peniaga hendaklah dilaporkan dengan segera kepada pihak KPDNHEP dan Jabatan Kastam DiRaja Malaysia (JKDM) Lahad Datu.

“Orang ramai yang mempunyai sebarang aduan atau pertanyaan juga boleh menghubungi pejabat KPDNHEP daerah ini ditalian 089-886090,” katanya.

 
By :
 
New Sabah Times