Local
Business
Sports
Leisure
BM
Kadazan Dusun
EDUCATION
ECO
Archives
Latest News
 
Nst-studio
SAPP wants public clarification on new electoral boundaries date |  Champs rest key players for final League match |  Man contracts JE disease in Sabah |  Unlock Art: Le Meridien chooses UCSF to celebrate Sabah’s unique cultures |  Koumohigan ahal di tavagat id Sabah, mositi intangan kozo |  Kusai, 21, noohian toluo JE id Sabah |  AirAsia to pay RM40.73 mln to MA Sepang |  AirAsia seeks partnerships, not rivalry – Tony Fernandes |  FPSK UMS serah semula Blok Klinikal HQE |  'Sanzac Fun Run' rai sambutan jubli emas SMK Sanzac |  Snek pisang Hafiszuddin semakin berkembang di Sabah |  APMM serius tangani pencerobohan bot nelayan asing masuk perairan Sabah |  Wanita miliki produk tidak berdaftar KKM didenda RM5,000 |  Suami isteri dihadap ke mahkamah tuduhan tipu lelaki |  Tiga lelaki mengaku tidak bersalah tuduhan merogol | 
 BM

Laluan baharu Gunung Kinabalu tampil lebih cabaran

7th September, 2018

KUNDASANG: Gunung Kinabalu bukanlah gunung tertinggi di dunia tetapi ramai memilih untuk mendakinya berikutan laluannya yang amat mencabar, walaupun bagi pendaki berpengalaman.

Itulah pendapat Raime Awang selepas mendaki gunung itu beberapa kali sejak sedekad lepas.

“Kami sangka pendakian kali ini pasti lebih mudah memandangkan kami sudah beberapa kali mendaki gunung ini. Namun, jangkaan kami meleset kerana laluan baharu itu sangat mencabar kemampuan mental dan fizikal kami,” kata ketua ekspedisi itu Raime Awang kepada Bernama.

Tujuh pendaki dari Labuan Liberty Port Management Sdn Bhd (LLPM) menyertai ekspedisi mendaki puncak tertinggi Asia itu bersempena ulang tahun ke-20 syarikat pengendali pelabuhan itu.

Ekspedisi tiga hari itu adalah yang ketiga dianjurkan LLPM sempena ulang tahunnya.

Kumpulan itu berlepas dari Labuan pada 26 Ogos dengan menaiki feri selama satu jam setengah ke Menumbok sebelum memandu sejauh kira-kira 231 kilometer ke Kundasang.

Mereka memulakan pendakian keesokannya dengan bantuan dua orang malim gunung.

“Pendaki hendaklah sentiasa bersedia menghadapi sebarang kemungkinan dan apa juga cabaran yang mendatang,” kata Raime.

Ekspedisi Pendakian Gunung Kinabalu adalah acara pilihan sempena ulang tahun LLPM kerana ia memenuhi sebahagian moto syarikat iaitu ‘hadapi cabaran bersama’ selain berpegang kepada sikap tidak mudah mengaku kalah atau berputus asa dalam kalangan kakitangannya.

“Ekspedisi itu adalah satu cabaran besar bagi kami walaupun lima daripada kami sudah beberapa kali mendaki gunung ini,” kata Raime.

Ia merupakan pengalaman baru bagi dua pendaki termasuk Mohammad Azarul Hakidin.

“Ketika menghampiri puncak gunung, kami berdepan beberapa kesukaran dengan keadaan suhu serta angin kuat menjadikan pendakian itu sangat mencabar.

“Kami menggigil sehinggakan jari tidak dapat rasa apa-apa,” katanya.

Mohammad Azarul berkata kejayaan menawan Gunung Kinabalu adalah hasil usaha kumpulan itu yang memastikan kesemua tujuh pendaki tiba di puncak.

Beliau berterima kasih kepada pengasas LLPM dan ketua ekspedisi Datuk Seri Mohd Alias Abd Rahman kerana memberinya peluang mewakili syarikat untuk mengibarkan bendera LLPM di puncak gunung itu.

Mohd Alias pula berkata walaupun terpaksa menghadapi cabaran getir, pendakian itu memberi pengajaran yang boleh diguna pakai dalam perniagaan.

“Mendaki gunung mencabar anggota pasukan kami untuk mengembangkan kemahiran membuat keputusan dan kepimpinan. Keputusan yang dibuat, terutamanya berkaitan laluan tinggi, melibatkan pengurusan risiko dan ia banyak persamaan dalam proses membuat keputusan untuk perniagaan.

“Kami mempunyai matlamat peribadi tersendiri (untuk tiba di puncak) dan matlamat utama pasukan (adalah memastikan semua selamat pulang ke rumah). Setiap perkara kecil perlu ditangani sebaik mungkin agar tidak menjadi punca kegagalan,” kata Mohd Alias.

Beliau berpendapat sesiapa yang meminati bidang keusahawanan pasti tertarik dengan cabaran mendaki gunung.

“Mereka sukakan ketidakpastian, usaha menghadapi ujian fizikal dan mental, kerjasama berpasukan dan matlamat yang jelas.

“Kejayaan adalah dengan mencari rakan yang tepat, dan kemudian membina kepercayaan dan pengalaman dengan mereka supaya saling memahami kekuatan dan kelemahan masing-masing.

“Saya dapati perkara ini serupa dalam perniagaan,” katanya.

Ekspedisi pertama dianjurkan pada 2008 bersempena ulang tahun ke-10 LLPM dengan 10 daripada 15 pendaki berjaya sampai ke puncak.

Ekspedisi kedua diadakan pada 2013 yang menyaksikan 18 daripada 25 pendaki tiba di puncak.

   
Email Print
   
 
 
E-browse