Fb
Local
Business
Sports
Leisure
BM
Kadazan Dusun
EDUCATION
Archives
Latest News
 
Nst-studio
Pertisa dan VOKfm yakin hubungan baik beri manfaat pada artis |  12 sikul id Tuaran kotoimo sakadai RM1 bilion |  Pisokodungan ogirot kapanahak koundaran kumaa artis nokoiyonon |  Seri Mengasih Centre expected to relocate by December |  Masyarakat perlu sentiasa bekerjasama membantu usaha perangi wabak denggi |  Kekaumas berjaya adakan program Sembang Santai bersama No’man |  Ketua Menteri akan rasmi Pesta Gambus Peringkat Negeri Ahad ini |  Pengampunan 2.0 diadakan di Inanam 24 dan 25 Feb ini |  Institusi JKKK penting tarik penglibatan rakyat majukan luar bandar: Musa |  Winning start for Juniors |  Jesselton Reds anniversary dinner on March 17 |  Luton A outgun Luton C in decider |  Football legends can transform youngsters into better players |  A clinical psychologist in East Malaysia |  Brazen street brawl caught police attention | 
 BM

Perniagaan trak makanan boleh dikembangkan melalui koperasi di Sabah: Hajiji

210417-lead-3c__new_
BAGUS ... Hajiji (dua kanan), Umar Sarim (kanan) mencuba minuman yang disediakan sambil diperhatikan oleh dan Rafih (kiri).

21st April, 2017

KOTA KINABALU: Penubuhan koperasi bagi perniagaan trak makanan boleh mengembangkan perniagaan itu dengan lebih rancak di Sabah.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri Datuk Hajiji Noor berkata melalui koperasi, pelbagai peluang perniagaan terbuka luas untuk diteroka secara berkelompok.

“Penglibatan rakyat secara berkumpulan dalam perniagaan trak makanan ini akan meningkatkan lagi sektor koperasi sebagai penyumbang berkesan dalam menjana pembangunan dan pertumbuhan ekonomi negara,” katanya ketika merasmikan seminar perniagaan trak makanan secara koperasi, di sini kelmarin.

Seminar itu dianjurkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Sabah dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Unit Agenda Peneraju Bumiputera (Teraju).

Menurut Hajiji, gerakan koperasi semakin berkembang maju di Malaysia, termasuk di Sabah.

“Sebagai bukti kejayaan tersebut, sehingga 31 Dis 2016, sebanyak 1,374 koperasi didaftarkan di negeri ini dengan keanggotaan seramai lebih 335,000 orang.

“Model syer dan yuran terkumpul pula sebanyak RM157 juta, manakala aset dan perolehan masing-masing bernilai RM787 juta dan RM323 juta,” katanya.

Hajiji turut berharap pengusaha trak makanan memanfaatkan maklumat perniagaan seperti spesifikasi kenderaan yang dibenarkan dan perihal pelesenan dan perundangan oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi melancarkan perniagaan mereka.

Terdahulu, Pengarah SKM Negeri Umar Sarim Saidin berkata perniagaan trak makanan mula popular di Sabah tahun lepas, dan SKM tampil untuk mengadakan program seminar itu bagi menggalak lebih ramai masyarakat di Sabah menceburi bidang itu, terutama dalam kalangan belia.

Beliau juga berkata koperasi trak makanan perlu bijak berunding dengan PBT untuk mendapatkan kebenaran meletak kenderaan mereka di kawasan yang menjadi sasaran perniagaan.

Seramai 400 peserta dari kalangan pengusaha makanan trak dan anggota pelbagai koperasi terlibat dalam seminar setengah hari itu.

   
Email Print
   
 
 
E-browse